Bitter in de mond, maakt het hart gezond!

29-09-2015

Een mooi gezegde maar zeker niet waar als het om dieetadvies gaat! Als u bij mij op het spreekuur komt i.v.m. (een verhoogd risico op) hart- en vaatziekten, dan zult u zien dat gezond en lekker eten prima samengaan!

Vandaag is het World Heart Day en op deze dag is er internationaal aandacht voor hart- en vaatziekten. In Nederland overlijden hier elke dag meer dan 100 mensen aan. Dat is vreselijk. Hart- en vaatziekten kunnen onverwacht het leven totaal op zijn kop zetten. Niet alleen dat van het slachtoffer, maar ook dat van de naasten.

Toen mijn vader 15 jaar geleden een hartinfarct kreeg ben ik daar enorm van geschrokken. Hij was nog maar 47 jaar en ik had mijn vader überhaupt nog nooit ziek gezien! Gelukkig was er snel hulp en is hij direct gedotterd, waarna hij al vrij snel weer naar huis kon. Doordat hij medicijnen kreeg én gezonder is gaan leven, heeft hij ruim 15 jaar geen hartproblemen meer gehad.

In mijn werkgebied, West-Friesland en de Wieringermeer wordt sinds afgelopen jaar speciale zorg verleend aan mensen met een verhoogd risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. Dit wordt ook wel CardioVasculair RisicoManagement (CVRM) genoemd. Bij deze zorg werken huisartsen nauw samen met andere hulpverleners, waaronder ook de diëtist.

Als diëtist begeleid ik mensen en geef ik dieet- en leefstijladvies. Uit de cijfers blijkt echter dat maar een heel klein deel van de mensen met een verhoogd risico gebruik maakt van deze begeleiding. Dat, terwijl hier juist zoveel gezondheidswinst mee behaald kan worden!

Erfelijke factoren kunnen we niet beïnvloeden, maar dieet en leefstijl wel. Dus mocht het u aangeboden worden, doe er uw voordeel mee! En als u het niet voor uzelf wil doen, denk dan aan uw naasten. Het is namelijk verschrikkelijk om vanuit het niets ineens een dierbare te moeten reanimeren.

Wilt u een afspraak maken voor een persoonlijk dieet- of voedingsadvies, dan bent u welkom in mijn diëtistenpraktijk in Hoorn, Enkhuizen, Grootebroek, Wieringerwerf of Middenmeer. Als het niet lukt naar de praktijk toe te komen, is een huisbezoek ook mogelijk.