Uw diëtist

Lindy Postma (1982), enthousiaste diëtist met ruime allround ervaring en een aantal specialisaties, te weten:

Cardiovasculair risicomanagement
Hierbij kunt u denken aan dieet- en leefstijladvies bij hart- en vaatziekten of een verhoogd risico hierop (bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een te hoog cholesterol, hoge bloeddruk en/of overgewicht).
Ziektegerelateerde ondervoeding
Ik heb vooral veel ervaring met het geven van dieetadvies bij kanker, hartfalen en copd. Hierbij werk ik vaak samen met gespecialiseerd verpleegkundigen uit het ziekenhuis en/of de thuiszorg.
Prikkelbare Darm Syndroom
Ik kan o.a. adviseren in hoeverre het voor u zinvol is om een FODMaP-beperkt dieet te volgen.
Coeliakie, ook wel glutenintolerantie genoemd
Recent (begin 2016) heb ik de post-HBO scholing coeliakie gevolgd en ben ik één van de vijf in coeliakie gespecialiseerde diëtisten van Noord-Holland.
Maag verkleinende operaties
Zowel in het voor- als natraject kunt u bij mij terecht voor advies. In het Medisch Centrum Leeuwarden ben ik bijgeschoold en er is een samenwerking met Centrum voor Obesitas Nederland. Dit houdt o.a. in dat er afspraken zijn m.b.t. de terugkoppeling ten aanzien van de voortgang van uw dieetbehandeling.

Opleiding en werkervaring

In 2005 ben ik afgestudeerd aan de 4-jarige HBO opleiding Voeding en Diëtetiek en kon ik direct als diëtist aan de slag bij thuiszorgorganisatie Evean. In 2006 ben ik bij de Omring in dienst getreden en daar heb ik met veel plezier tot en met 2014 gewerkt. Ik heb hier ongelooflijk veel mogen leren en vanwege de nauwe samenwerking met de thuiszorg, het ziekenhuis, de GGD, de GGZ en diverse huisartsen, ook goede contacten op kunnen bouwen.

Praktijkovername

Helaas was het onontkoombaar dat de afdeling diëtetiek van de Omring zou ophouden te bestaan. In overleg is toen besloten dat ik de praktijk over zou nemen in West-Friesland en Hollands Kroon en op 1 januari 2015 was mijn diëtistenpraktijk Dieetzorg officieel een feit. Voor mij een grote sprong in het diepe, want ik had geen enkele ervaring met het starten van een bedrijf. Toch ben ik heel erg blij dat mij deze kans geboden is, want ook als zelfstandige heb ik nog steeds een prachtige baan!

Veel voldoening

Elke dag ga ik met veel plezier naar mijn werk. Ik vind het fijn om zinvol werk te doen en iets voor mensen te kunnen betekenen. Mijn persoonlijke ervaringen spelen hierbij een belangrijke rol. Door het overlijden van zowel mijn broer als mijn vader, heb ik geleerd hoe kwetsbaar het leven is en hoe belangrijk gezondheid is. Helaas heb je niet alles zelf in de hand, maar een gezond eetpatroon en een gezonde leefstijl wel degelijk. Gezonde voeding heeft direct invloed op zowel je fysieke als mentale gezondheid en verkleint de kans op allerlei chronische ziekten op de lange termijn. Het geeft mij dan ook veel voldoening dat ik met mijn werk zo’n belangrijke bijdrage kan leveren aan de gezondheid van mijn cliënten. Waar ik ook veel voldoening uit haal, is de samenwerking met andere disciplines. Door met andere (para)medici te overleggen en kennis te combineren, vullen we elkaar goed aan en komen we tot een optimale behandeling, wat tot nog betere resultaten leidt.

Buiten de praktijk

Toen ik in 2001 mijn studierichting moest bepalen heb ik lang getwijfeld tussen de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) en Voeding en Diëtetiek. Uiteindelijk heb ik voor laatstgenoemde gekozen en hier heb ik geen moment spijt van gehad. Toch ben ik na deze studie alsnog een sportopleiding gaan doen, zodat ik in de avonduren les kon geven. Inmiddels heb ik dit lesgeven -met een beetje pijn in mijn hart- afgebouwd naar slechts 3 uurtjes per week. Er gaat met name in de voorbereiding namelijk nog vrij veel tijd zitten en soms moet je dan keuzes maken. Ik geef nu alleen nog step- en yogales, wat wel een hele mooie combinatie is. Step is een hele energieke workout, waarbij voornamelijk gewerkt wordt aan de conditie. Terwijl yoga juist heel relaxt is en meer gericht is op kracht, flexibiliteit en balans van zowel lichaam als geest. Want naast fysiek fit blijven, vind ik geestelijk fit zijn minstens zo belangrijk. Deze lessen helpen hier goed bij.

En verder

Verder ben ik dol op mijn vier katten Schurkie, Stinky, Tijger en Turbo. Zij brengen veel gezelligheid in huis, zijn grappig en ik houd van hun eigenzinnigheid.

Ook ben ik graag buiten en doe ik veel op de fiets: goed voor mij en goed voor het milieu. Ik vind het namelijk ook belangrijk om te zorgen voor een gezonde omgeving en probeer hier in het dagelijks leven mijn steentje aan bij te dragen.