Diëtist geeft antwoord: Helpt water drinken bij afvallen?

12-12-2015

In de rubriek ‘diëtist geeft antwoord’, beantwoord ik een veelgestelde vraag uit mijn praktijk. Deze week de vraag:

“Helpt water drinken bij afvallen?”

Nu het weer kouder wordt vertellen veel cliënten mij dat ze er moeite mee hebben om 2 liter water per dag te drinken. Veel mensen blijken te denken dat ze minimaal 2 liter water moeten drinken om af te kunnen vallen, maar dit is niet zo.

Wanneer u extra water gaat drinken, maar daarnaast hetzelfde blijft eten en drinken als u altijd deed, dan zal dat niet helpen bij het afvallen. U valt namelijk pas af wanneer u minder calorieën binnenkrijgt dan dat u verbrandt.

Wanneer u vruchtensap, frisdrank of limonade vervangt door water, dan krijgt u minder calorieën binnen en dat kan dus wél bijdragen aan het afvallen. Ook als u een glas water pakt in plaats van een tussendoortje scheelt dit calorieën en kan dat helpen bij het afvallen.

Hoeveel heeft u nodig?

Twee liter water is sowieso niet nodig, het gaat er om dat u voldoende vocht binnenkrijgt, dus dit mogen ook andere dranken zijn. Hoeveel vocht u nodig heeft hangt af van de hoeveelheid die u verliest. Als u veel sport bij een hoge temperatuur, heeft u meer vocht nodig dan wanneer u stil zit in een koele ruimte. Ook wanneer u ziek bent (bijvoorbeeld als u koorts heeft of diarree) heeft u meer vocht nodig, omdat u meer verliest. Als richtlijn geeft de Gezondheidsraad aan dat een gezonde volwassene minimaal 1,5 liter drinkvocht per dag nodig heeft en ouderen 1,7 liter per dag. Wanneer u af wilt vallen kunt u het beste zoveel mogelijk kiezen voor caloriearme dranken zoals water en thee of koffie zonder suiker.

Hulpmiddel

Onderstaande kaart is een handig hulpmiddel om te beoordelen of u voldoende drinkt. U kunt de kleur van uw urinestraal vergelijken met de kleuren op de kaart. Geconcentreerde urine is geel tot donkergeel van kleur. Bij voldoende vochtinname is de urine minder geconcentreerd, waardoor deze bijna kleurloos is. Voor kinderen is deze kaart ook handig om te gebruiken. Ook voor hen is voldoende drinken heel belangrijk, want zelfs een lichte uitdroging kan al zorgen voor verminderde schoolprestaties.

Urine-Color-Chart (2)

Wilt u een afspraak maken voor een persoonlijk dieet- of voedingsadvies, dan bent u welkom in mijn diëtistenpraktijk in Hoorn, Enkhuizen, Grootebroek, Wieringerwerf of Middenmeer. Als het niet lukt naar de praktijk toe te komen, is een huisbezoek ook mogelijk.