Diëtist geeft antwoord: Kan ik afvallen door meer te eten?

10-07-2016

Afgelopen woensdag kreeg één van de huisartsen bij wie ik in de praktijk werk, tijdens de lunch commentaar van de assistente dat hij teveel zou eten. Hij vertelde toen dat hij het advies van de diëtist opvolgt, omdat hij van al zijn patiënten die af moeten vallen hoort, dat zij van mij meer zouden moeten eten. Als dit werkelijk hetgeen is dat mensen hebben onthouden van een bezoek aan mij, dan mist er een toch wel cruciaal deel van het verhaal.. Daarom hierbij antwoord op de vraag:

Kan ik afvallen door meer te eten?

Je kunt afvallen als je minder kilocalorieën inneemt dan je verbruikt. Dat betekent dus niet dat je méér calorieën zou moeten gaan eten. Wat ik in de praktijk wel vaak zie is dat mensen de verkeerde dingen eten en te weinig groente, fruit, vis, peulvruchten, volkoren producten en noten. Ik adviseer dan inderdaad om híér wat meer van te eten, maar altijd met als doel om daar uiteindelijk calorieën mee te besparen (denk aan meer groenten i.p.v. aardappelen, fruit in de yoghurt i.p.v. koek eh.. cruesli etc.).

Op deze manier kun je dus afvallen: je eet producten die minder calorieën bevatten, maar meer voedingsstoffen. Je eetpatroon wordt hierdoor volwaardiger en een extra voordeel is dat deze producten vaak ook meer verzadiging geven. Dit kan eveneens helpen bij het afvallen, omdat je hierdoor minder trek hebt om calorierijke -zogenaamd “gezonde”- tussendoortjes te eten zoals mueslirepen, snelle Jelle’s etc.

Wilt u een afspraak maken voor een persoonlijk dieet- of voedingsadvies, dan bent u welkom in mijn diëtistenpraktijk in Hoorn, Enkhuizen, Grootebroek, Wieringerwerf of Middenmeer. Als het niet lukt naar de praktijk toe te komen, is een huisbezoek ook mogelijk.