Diëtist geeft antwoord: light vs gewone frisdrank

02-10-2015

Van mijn cliënten krijg ik vaak dezelfde soort vragen. In de nieuwe rubriek ‘diëtist geeft antwoord’, beantwoord ik zo’n veelgestelde vraag. Ik trap af met een vraag die mij vanmorgen nog is gesteld:

“Ik heb gehoord dat light frisdrank nog slechter is dan gewone frisdrank, klopt dat?”

 

Met deze vraag wordt vaak één van het onderstaande bedoeld:
– dat light frisdrank slechter voor de gezondheid is (ivm zoetstoffen) óf
– dat light frisdrank slechter is, als het gaat om afvallen

Veilig?

Wat betreft de veiligheid denk ik dat er inmiddels maar weinig zo vaak en zo grondig is onderzocht als zoetstoffen. En steeds weer blijkt dat dit veilig is in de hoeveelheden die wij met bijvoorbeeld frisdrank consumeren. Zoetstoffen -waaronder ook aspartaam- worden pas schadelijk als er teveel van genomen wordt. Maar dit geldt voor alles. Vitaminen worden bijvoorbeeld als heel gezond beschouwd, maar ook een te hoge dosering hiervan is schadelijk voor de gezondheid.

Wanneer is het dan teveel?

De maximale hoeveelheid die je dagelijks binnen mag krijgen van een bepaalde stof -zoals zoetstoffen of vitamines- zonder dat dit schadelijk is voor je gezondheid, wordt vastgesteld met de ADI. Dit staat voor Aanvaardbare Dagelijkse Inname. Als het gaat om de zoetstof aspartaam, zou je bijvoorbeeld elke dag meer dan 2,5 liter light frisdrank gezoet met aspartaam moeten drinken, om over de aanvaardbare dagelijkse inname heen te komen. Bij normaal gebruik is dit dus volkomen veilig.

Afvallen?

Er zijn ook mensen die denken dat je beter gewone frisdrank kunt drinken als je wil afvallen, dan light frisdrank. Dit is niet waar. Je valt af bij een negatieve energiebalans. Dat wil zeggen: als je minder (kilo)calorieën consumeert dan je verbruikt. Light frisdranken bevatten geen of minder suiker dan de reguliere frisdrank en bevatten daarom geen of veel minder calorieën. Door het drinken van light frisdrank in plaats van gewone, kun je dus calorieën besparen. Daarom is dit een betere keus voor mensen die op hun gewicht willen letten of willen afvallen. Het drinken van gewone frisdrank hoeft er overigens niet voor te zorgen dat je zwaarder wordt. Je wordt namelijk pas zwaarder, wanneer het drinken van deze frisdrank ervoor zorgt dat je teveel calorieën binnenkrijgt en je dus een positieve energiebalans krijgt. Je wordt nooit te zwaar van een enkel product, maar van je eet- en drinkgewoonten in z’n geheel.  

Gezond?

Wanneer het gaat om gezond drinken dan scoren beide natuurlijk geen punten. Voor de meeste mensen is water, thee of koffie (zonder suiker) nog altijd het gezondst om te drinken. Dit geldt zeker ook voor kinderen! Light frisdranken zijn bijvoorbeeld nog steeds schadelijk voor de tanden, door de zuren die hier in zitten. Ook om die reden is het verstandig zoete dranken -ongeacht light of niet- zoveel mogelijk te beperken.

Water geven aan kinderen zielig?

Als het gaat om kinderen, merk ik vaak dat ouders het eigenlijk een beetje zielig vinden om ze water te geven. Zoet vinden ze zelf lekker en ze weten dat kinderen er ook van houden. Vaak wordt het dan ook nog wat vergoelijkt “we nemen al de Wicky met de minste suiker”. Wat het nog lastiger maakt is dat veel zoete dranken onterecht een gezond imago hebben, zoals diksap en roosvicee. Het is vaak moeilijk ouders ervan te overtuigen dat deze dranken helemaal niet zo goed zijn. Mijn advies is om kinderen zoveel mogelijk aan te leren water te drinken of (vruchten)thee zonder suiker.

Tip: geef je kind een flesje ‘infused’ water mee naar school! Er zijn overal flesjes te koop met een fruitfilter. Hiermee voeg je makkelijk fruit toe, waardoor het water een lekkere frisse smaak krijgt. Ook lekker met bijvoorbeeld wat blaadjes munt of andere kruiden. Zo is het wellicht veel aantrekkelijker voor je kind om water te drinken!

infused water

Wilt u een afspraak maken voor een persoonlijk dieet- of voedingsadvies, dan bent u welkom in mijn diëtistenpraktijk in Hoorn, Enkhuizen, Grootebroek, Wieringerwerf of Middenmeer. Als het niet lukt naar de praktijk toe te komen, is een huisbezoek ook mogelijk.