Eenderde coeliakie-patiënten vertoont klassieke symptomen

21-02-2016

Slechts éénderde van de volwassen coeliakiepatiënten vertoont de ‘klassieke symptomen’ van de ziekte: diarree (37,4%), vermoeidheid (35%), gewichtsverlies (31,6%) en buikpijn (33,3%). De meest in het oog springende atypische verschijnselen waren constipatie (10,4%) en reflux, het terugvloeien van maagzuur in de slokdarm, 12,4%.

Dit blijkt uit een uniek en omvangrijk onderzoek naar coeliakie dat werd uitgevoerd door het UMCG in Groningen met het Medisch Spectrum Twente in Enschede. Uit bijna 9500 volwassen patiënten die tussen 2003 en 2013 werden gediagnosticeerd in de twee Nederlandse ziekenhuizen, werden de statussen van 412 patiënten onder de loep genomen.

Een kwart van de patiënten had naast coeliakie ook een of meer andere immuunziekten. De meest voorkomende waren type 1 diabetes mellitus, schildklierafwijkingen microscopische colitis (ontstekingen in de dikke darm) en dermatitis herpetiformis (3,2 procent) die elk bij meer dan tien patiënten voor kwamen.

Kwaadaardige tumoren werden gevonden bij 53 patiënten; acht gevallen gerelateerd aan (refractaire) coeliakie, maar ook prostaatkanker, borstkanker, kanker in de dikke darm en huidkanker.

De voornaamste conclusie van de onderzoekers: coeliakie doet zich onder vele klinische gedaanten voor. In deze studie worden twintig symptomen aangeduid, van diarree tot verlaat intreden van de puberteit. Bij het stellen van de diagnose dient men verdacht te zijn op aandoeningen die met coeliakie gepaard kunnen gaan.

Bij het onderzoek was de verdeling man/vrouw één op twee. De gemiddelde leeftijd van de patiënten was ruim 39 jaar.

U kunt hier meer lezen over het onderzoek: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26854256

Bron: Nederlandse Coeliakie Vereniging, www.glutenvrij.nl

Wilt u een afspraak maken voor een persoonlijk dieet- of voedingsadvies, dan bent u welkom in mijn diëtistenpraktijk in Hoorn, Enkhuizen, Grootebroek, Wieringerwerf of Middenmeer. Als het niet lukt naar de praktijk toe te komen, is een huisbezoek ook mogelijk.