Moodfood

16-01-2017

Vandaag is het Blue Monday, zogenaamd de meest deprimerende dag van het jaar. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn, de vakantie ver weg lijkt, de dagen nog donker zijn en maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek is. Maar zouden er echt mensen zijn die hier last van hebben? Vond het persoonlijk juist een heel mooie en productieve dag vandaag!

Toch is het zo dat 1 miljoen Nederlanders antidepressiva slikken -waaronder ook veel van mijn cliënten-  en zich dus blijkbaar ook op andere dagen niet zo happy de peppy voelen. Daarom vind ik het fantastisch dat de Vrije Universiteit van Amsterdam samen met dertien andere organisaties van verschillende landen het project ‘Moodfood’ is gestart. Dat er een relatie bestaat tussen stemmingswisselingen, depressies en overgewicht staat namelijk buiten kijf, maar dit onderzoek moet gaan uitwijzen welke veranderingen in voeding, leefstijl en gedrag nu precies een depressie helpt te voorkomen.

Duizend deelnemers uit vier verschillende Europese landen worden hiervoor onderzocht. Het effect van het slikken van een multivitaminetablet en visoliecapsule wordt vergeleken met leefstijlcoaching. De helft van de groep krijgt voedingsadviezen over gezond eten, de andere helft niet. Ook krijgen sommige proefpersonen een pil met omega 3 vetzuren, vitamine D3, vitamine B11 en selenium; anderen krijgen een placebo. Het doel van dit onderzoek is om te ontdekken of deze methodes kunnen bijdragen aan het verbeteren van de stemming. De resultaten worden in 2019 verwacht, ik ben zeer benieuwd!

In de tussentijd is gezond eten natuurlijk sowieso belangrijk om lekker in je vel te kunnen zitten. Als diëtist kan ik hier goed bij helpen. Neem daarom gerust contact op voor het maken van een afspraak!