Rectificatie septembernummer van Allerhande magazine

09-10-2015

Werkelijk tenenkrommend wat in het septembernummer van Allerhande te lezen was over suiker en stevia. Dankzij een collega-diëtist die hier werk van heeft gemaakt, is er een online rectificatie gekomen. AH heeft deze echter goed verstopt op de website, waardoor maar weinig mensen dit zullen lezen. Daarom hierbij een kopie. En als AH nou slim is, vragen ze de volgende keer natuurlijk een diëtist voor dit soort dingen!

Rectificatie septembernummer van Allerhande magazine

Het septembernummer van Allerhande magazine met het thema Het Nieuwe Eten heeft behoorlijk wat stof doen opwaaien. Er zijn een aantal vragen en kritische opmerkingen bij de Allerhande-redactie binnengekomen over een aantal uitspraken en incorrecte beweringen.

In de rubriek ‘Het nieuwe eten’ laat Allerhande foodtrendsetters (waaronder Rens Kroes) aan het woord over hun kijk op gezonde voeding. Allerhande benadrukt dat de uitspraken van de geïnterviewden voor hun rekening komen en niet het standpunt of beleid van Albert Heijn weergeven.

Allerhande distantieert zich van de opmerking over groene stevia van Carola van Bemmelen (pagina 92). Steviolglycosiden, geëxtraheerd uit de plant met de Latijnse naam Stevia rebaudiana Bertoni, mogen aan levensmiddelen toegevoegd worden als zoetstof, als erkend additief met het E-nummer E960. De steviaplant zelf (gedroogde bladeren of in gemalen vorm) mag niet worden toegevoegd. De plant Stevia rebaudiana Bertoni wordt momenteel beschouwd als een niet-toegelaten nieuw voedingsmiddel (novel food) en mag dus niet toegevoegd worden aan voedingsmiddelen. Albert Heijn verkoopt geen onbewerkte groene stevia, maar alleen producten waarin steviolglycosiden als additief door de wetgeving is toegestaan.

In de rubriek ‘Bakken zonder suiker’ (pagina 88-93) worden recepten genoemd waarbij geen suiker zou worden gebruikt. Allerhande benadrukt dat alle soorten suiker, dus ook honing en ahornsiroop door het lichaam op dezelfde manier worden verwerkt. Suiker wordt door het lichaam omgezet in glucose, dat wordt gebruikt voor de energievoorziening. Het lichaam maakt dus geen verschil tussen suikers, alle suikers bevatten ongeveer evenveel calorieën. Overmatig gebruik van suiker kan o.a. leiden tot overgewicht. Daarnaast zijn de eigenschappen die worden toegeschreven aan honing (pagina 90) niet wetenschappelijk bewezen. De geneeskrachtige werking van honing kan niet worden aangetoond.

Bron: http://www.ah.nl/rectificatie-allerhande9

Wilt u een afspraak maken voor een persoonlijk dieet- of voedingsadvies, dan bent u welkom in mijn diëtistenpraktijk in Hoorn, Enkhuizen, Grootebroek, Wieringerwerf of Middenmeer. Als het niet lukt naar de praktijk toe te komen, is een huisbezoek ook mogelijk.