Te hoog cholesterol

De meeste mensen merken er niks van wanneer zij afwijkende cholesterolwaarden hebben. Toch is het belangrijk om hier iets aan te doen, want het is namelijk een risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen en nummer 2 bij mannen. Gelukkig kunt u zelf veel doen om de kans hierop kleiner te maken. Zo kunnen eenvoudige veranderingen in uw dagelijkse voedselkeuze en leefstijl een grote positieve bijdrage leveren.

Wat kunt u verwachten van de dieetbehandeling?

Het doel van de dieetbehandeling is het verlagen van het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten en daarom wordt er altijd naar het totaal plaatje gekeken. Naast het dieetadvies krijgt u -indien relevant- dus ook leefstijladviezen mee. U kunt dan denken aan adviezen m.b.t. voldoende bewegen, het stoppen met roken en eventueel het omgaan met stress. Indien u tevens diabetespatiënt bent, overgewicht heeft of een hoge bloeddruk, dan wordt hier uiteraard ook rekening mee gehouden.

Wanneer u op het spreekuur komt zullen we de uitslagen van het bloedonderzoek bespreken en informeer ik u over de relatie tussen hart- en vaatziekten en voeding. Wat betreft uw voedingspatroon, zijn met name de energie-, vet- en zoutinname van belang. Om nog wat specifieker te zijn wordt er met uw dieet rekening gehouden met onderstaande punten:

– de energiebalans
– de vetzuursamenstelling d.w.z. de hoeveelheid (on)verzadigd vet en transvet
– de totale hoeveelheid vet t.o.v. de overige voedingsstoffen (is alles in balans?)
– de totale hoeveelheid cholesterol in de voeding
– voldoende groenten en fruit
– de inname van voldoende visvetzuren, de zogenaamde omega 3 vetzuren
– alcoholgebruik
– vezelinname
– zoutinname
– gebruik van koffie

Samen met u stel ik een dagmenu op dat gezond, smaakvol en haalbaar is. Zodat het dieetadvies ook op de lange termijn vol te houden is. Indien gewenst kunt u ook advies krijgen over het gebruik van plantensterolen en –stanolen.

Cholesterol

Wilt u meer weten over cholesterol, bekijk dan onderstaand filmpje. Naast uitleg over cholesterol, komt ook een hele nieuwe behandeling ter sprake, de zogenaamde nanodeeltjestherapie. Hier wordt nog volop onderzoek naar verricht, maar lijkt veelbelovend.

Wanneer is het goed contact op te nemen?

– als u een verhoogd cholesterolgehalte heeft
– als u meer wilt weten over verzadigde en onverzadigde vetten
– als u meer wilt weten over cholesterolrijke producten
– als u wilt weten of u voldoende van de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt

Voor een persoonlijk dieet- of voedingsadvies bent u van harte welkom in mijn diëtistenpraktijk in Hoorn, Enkhuizen, Grootebroek, Wieringerwerf of Middenmeer. Als het niet lukt naar de praktijk toe te komen, dan is een huisbezoek ook mogelijk.

Huisbezoeken zijn mogelijk in Hoorn, Blokker, Zwaag, Westwoud, Hoogkarspel, Bovenkarspel, Grootebroek, Lutjebroek, Enkhuizen, Venhuizen, Wijdenes, Oosterblokker, Hem, Schellinkhout, Andijk, Wervershoof, Medemblik, Hauwert, Midwoud, Opperdoes, Twisk, Abbekerk, de Weere, Hoogwoud, Spanbroek, Opmeer, Aartswoud, Oostwoud, Lambertschaag, Benningbroek, Sijbekarspel, Abbekerk, Onderdijk, Middenmeer, Slootdorp, Wieringerwerf, Kreileroord, Berkhout, Avenhorn, de Goorn, Spierdijk, Bobeldijk, Obdam, Scharwoude en Zuidermeer.