Tips voor een gezonde, caloriearme stamppot

08-10-2015

De boerenkool ligt weer in de winkels dus het is weer stamppottentijd! Vandaag had ik een cliënt op het spreekuur die “iets op te biechten had..”. Veel mensen denken net als deze cliënt dat stamppotten en afvallen niet samengaan, maar dat is niet waar! Met wat aanpassingen kunnen stamppotten juist heel gezond zijn. Daarom een aantal tips!

Meer groenten

Met het eten van stamppot krijg je vaak meer aardappelen binnen dan groenten, waardoor de aanbeveling van twee ons groenten niet altijd gehaald wordt. Door meer groenten toe te voegen, maakt u de stamppot net wat gezonder. Een goede verhouding is de helft groenten en de helft aardappelen. Denk hierbij ook aan groenten die slinken: om te komen tot twee ons boerenkool of spinazie mag u bijvoorbeeld 400 gram rauw, per persoon rekenen.

Magere puree

Vaak wordt gedacht dat aardappelen ‘dikmakers’ zijn, maar dit is zeker niet het geval! De aardappelen zelf zijn het probleem niet, maar de boter en de jus die worden gebruikt om de stamppot lekker smeuïg te maken. Gebruik daarom tijdens het stampen geen boter maar halfvolle melk, bouillon of een beetje kookvocht. Dat bespaart een hoop calorieën.

Mager vlees

Stamppot wordt vaak geserveerd met rookworst en spekjes. Lekker, maar wel heel erg vet. Vervang de traditionele rookworst daarom eens door een tartaartje, kipfilet of een gehaktbal gemaakt van rundergehakt. Een goed alternatief voor de spekreepjes zijn hamblokjes, stukjes gerookte kipfilet, vega spekjes of wat gemengde noten.

Skip de jus

Favoriet bij veel mensen: het kuiltje in de stamppot met een flinke scheut jus. Lekker, maar wederom veel calorieën. Breng het liever op smaak met een lepel mosterd, wat cherrytomaatjes, stukjes augurk of bak wat uitjes, champignons en paprika om er doorheen te doen. Verrassend lekker! Wilt u toch graag jus gebruiken, leng dit dan aan met flink wat water.

Laatste tip: schep één keer op, op een klein bord, dan eet u automatisch minder! Zie ook mijn bericht over afvallen met een kleiner servies.

Wilt u een afspraak maken voor een persoonlijk dieet- of voedingsadvies, dan bent u welkom in mijn diëtistenpraktijk in Hoorn, Enkhuizen, Grootebroek, Wieringerwerf of Middenmeer. Als het niet lukt naar de praktijk toe te komen, is een huisbezoek ook mogelijk.