Vandaag is het Nationale Plasdag!

17-09-2015

De Nationale Plasdag is een initiatief van de Continentie Stichting Nederland en met deze dag wil de stichting het onderwerp plasklachten bespreekbaar maken. In mijn praktijk zie ik regelmatig dat mensen met plasklachten (bijvoorbeeld incontinentie of overmatige aandrang) minder gaan drinken, terwijl een goede vochtbalans juist heel belangrijk is. Vocht heeft namelijk diverse functies. Zo is het o.a. nodig voor de opname van voedingsstoffen in de darm en voor het transport van voedings- en afvalstoffen in het bloed.

Vochtadvies
Hoeveel vocht u nodig heeft hangt af van de hoeveelheid die u verliest. Als u veel sport bij een hoge temperatuur, heeft u meer vocht nodig dan wanneer u stil zit in een koele ruimte. Ook wanneer u ziek bent (bijvoorbeeld als u koorts heeft of diarree) heeft u meer vocht nodig, omdat u meer verliest. Als richtlijn geeft de Gezondheidsraad aan dat een gezonde volwassene minimaal 1,5 liter drinkvocht per dag nodig heeft en ouderen 1,7 liter per dag. (Deze richtlijn is gebaseerd op gemiddelden. Mocht u op het spreekuur komen, wordt de vochtbehoefte altijd afgestemd op uw persoonlijke situatie).

Dranken
In de meeste gevallen heeft het de voorkeur om zoveel mogelijk te kiezen voor caloriearme dranken zoals water en thee of koffie zonder suiker. Wanneer u graag wat aan wil komen, kunt u beter kiezen voor dranken die wel calorieën bevatten, zoals melkproducten, vruchtensap, sportdranken of limonade.

Hulpmiddel
Onderstaande kaart is een handig hulpmiddel om te beoordelen of u voldoende drinkt. U kunt de kleur van uw urinestraal vergelijken met de kleuren op de kaart. Geconcentreerde urine is geel tot donkergeel van kleur. Bij voldoende vochtinname is de urine minder geconcentreerd, waardoor deze bijna kleurloos is. Voor kinderen is deze kaart ook handig om te gebruiken. Ook voor hen is voldoende drinken heel belangrijk, want zelfs een lichte uitdroging kan al zorgen voor verminderde schoolprestaties.

Urine-Color-Chart (2)