Kijktip: dieet op maat (deel 1)

04-10-2015

Vanavond was de eerste uitzending van ‘dieet op maat’ (via onderstaande link terug te kijken tot 11 oktober).

http://www.npo.nl/focus-dieet-op-maat/04-10-2015/VPWON_1246673

In deze documentaire wordt gekeken of een dieet op maat wellicht effectiever is dan andere diëten. Met dieet op maat wordt in dit geval bedoeld, dat het dieet is afgestemd op de biologische en psychologische kenmerken van mensen. In dit experiment zijn 75 te zware vrijwilligers op een dieet gezet, welke volgens deskundigen het beste bij hen past.

Zo is er een groep ‘dooreters’, deze mensen hebben moeite om met eten te stoppen, omdat zij niet verzadigd raken. Zij worden daarom op een dieet gezet dat hoog is in eiwit en laag wat betreft glycemische index. De tweede groep zijn de ‘emotionele eters’, zij gaan zich overeten als zij zich niet goed of gestrest voelen. De aanpak van deze groep is om deze gewoonte met behulp van sociale steun te doorbreken.

De derde en laatste groep zijn de onverzadigbare eters. Zij denken de hele dag door aan eten. Omdat verwacht wordt dat zij i.v.m. de trek die zij continue hebben, geen continue-dieet vol gaan houden, vasten zij met tussenpozen. Dit wordt ook wel intermittent fasting genoemd en wil zeggen dat zij twee dagen per week, 800 calorieën per dag mogen eten en de overige 5 dagen van de week niet hoeven te diëten (maar deze dagen moeten zij dan wel gezond eten).

Het vervolg hierop wordt 11 en 18 oktober op NPO2 om 19.15 uur uitgezonden. Deze mensen worden dan 3 maanden lang in hun thuissituatie gevolgd. Ik ben heel benieuwd hoe het ze vergaat!

Dieet op maat

Uitzending deel 2 is tot 18 oktober via deze link terug te kijken: http://www.npo.nl/focus-dieet-op-maat/11-10-2015/VPWON_1246674

Gerelateerde nieuwsberichten kunt u via onderstaande links bekijken:

Kijktip dieet op maat – deel 2

Kijktip dieet op maat – deel 3

Kijktip alles over calorieën

Voor een persoonlijk dieet- of voedingsadvies bent u van harte welkom in mijn diëtistenpraktijk in Hoorn, Enkhuizen, Grootebroek, Wieringerwerf of Middenmeer. Als het niet lukt naar de praktijk toe te komen, dan is een huisbezoek ook mogelijk.