Lactose-intolerantie
Lactose
Lactose is een ander woord voor melksuiker en zit in melk en melkproducten met uitzondering van Nederlandse (harde) kaassoorten. U kunt denken aan producten als koemelk, geitenmelk, chocolademelk, vla, yoghurt, slagroom, crème fraîche etc. Ook wordt lactose door de industrie veel aan voedingsmiddelen toegevoegd, maar dit zijn vaak zulke kleine hoeveelheden dat ze geen klachten veroorzaken bij mensen met lactose-intolerantie. Alleen bij een lactosevrij dieet moet hier rekening mee gehouden worden. Als het gaat om lactose-intolerantie, volstaat in de meeste gevallen echter een lactosebeperkt dieet.
Wat is lactose-intolerantie?
Om lactose te verteren is het enzym lactase nodig, dat in de wand van de dunne darm wordt aangemaakt. Wanneer er geen of onvoldoende lactase in de dunne darm aanwezig is, kan lactose niet of niet volledig verteerd worden en komt het (deels) onverteerd in de dikke darm terecht (Zie hier een duidelijke afbeelding). Hier wordt de lactose door bacteriën afgebroken waarbij veel gassen en darmprikkelende stoffen vrijkomen, wat kan leiden tot maag-darmklachten. Het verschilt per persoon bij hoeveel melk of melkproducten dit gebeurt. Dit hangt onder meer af van de hoeveelheid lactase dat nog wordt aangemaakt, de samenstelling van de voeding en de darmflora (de bacteriën in de darm).
Veel voorkomende klachten zijn buikpijn, overmatige gasvorming, opgeblazen gevoel, misselijkheid of diarree. Deze klachten zijn niet specifiek en kunnen ook voorkomen bij andere aandoeningen zoals PDS (prikkelbare darm syndroom), voedselallergie, ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Het is daarom heel belangrijk dat de juiste diagnose gesteld wordt.
Diagnose
De diagnose lactose-intolerantie wordt vaak gesteld aan de hand van een waterstof-ademtest, maar dit kan ook met een zogenaamd eliminatie provocatie dieet. Bij dit dieet worden eerst alle grote lactoseleveranciers uit de voeding weggelaten. Wanneer de klachten onvoldoende verminderen kan een lactosevrij dieet worden voorgeschreven. Als de klachten dan nog steeds niet verminderen, is lactose niet de veroorzaker van de klachten. Wanneer dit dieet wel een positief effect heeft op de klachten, wordt lactose na enige tijd opnieuw geïntroduceerd. Dit is niet alleen bedoeld om de diagnose te bevestigen, maar ook omdat er vaak sprake is van een drempelwaarde. Dit houdt in dat kleine hoeveelheden wel verdragen worden en deze hoeveelheid moet worden vastgesteld. Daarnaast is het zo dat lactose-intolerantie vaak tijdelijk is en voorkomen moet worden dat u onnodig aan een dieet gehouden wordt.
Wat kunt u van de dieetbehandeling verwachten?
Zoals hierboven te lezen is kan het dieet een rol spelen bij het vaststellen van lactose-intolerantie.
Tijdens de dieetbehandeling krijgt u uiteraard uitleg over de dieetprincipes en het ziektebeeld. Ik leer u welke producten lactose bevatten en hoe u dit kunt herkennen aan het etiket. Ook wordt er een uitgebreide analyse gemaakt van uw voedingspatroon. Hierbij komen in elk geval onderstaande punten aan bod:
- of u zelf al wijzigingen in uw eetpatroon heeft aangebracht
- de hoeveelheid en soort melkproducten die u gebruikt
- de spreiding van melkproducten over de dag
- of deze al dan niet gecombineerd worden met een (tussen)maaltijd
- of deze warm of koud genomen worden
- de snelheid waarmee klachten optreden na het gebruik van melkproducten
- eet- en drinkgewoontes in weekenden en bij bijzondere gelegenheden
Waar verder veel aandacht voor is, is de volwaardigheid van de voeding. Melkproducten zijn een belangrijke bron van onder meer vitamine B2, calcium en eiwit. Over het algemeen bevat het Nederlandse voedingspatroon voldoende eiwit, waardoor hier niet snel een tekort van zal ontstaan. Een vitamine B2- of een calciumtekort kan echter wel makkelijker ontstaan bij het beperken van melkproducten. U krijgt dan ook advies hoe dit voorkomen kan worden.
Indien relevant wordt ook het gebruik van supplementen, lactasepreparaten en probiotica besproken.
Afspraak maken?
Voor een persoonlijk dieet- of voedingsadvies bent u van harte welkom in mijn diëtistenpraktijk in Hoorn, Enkhuizen, Grootebroek, Wieringerwerf of Middenmeer. Als het niet lukt naar de praktijk toe te komen, dan is een huisbezoek ook mogelijk.
Huisbezoeken mogelijk in Hoorn, Blokker, Zwaag, Westwoud, Hoogkarspel, Bovenkarspel, Grootebroek, Lutjebroek, Enkhuizen, Venhuizen, Wijdenes, Oosterblokker, Hem, Schellinkhout, Andijk, Wervershoof, Medemblik, Hauwert, Midwoud, Opperdoes, Twisk, Abbekerk, de Weere, Hoogwoud, Spanbroek, Opmeer, Aartswoud, Oostwoud, Lambertschaag, Benningbroek, Sijbekarspel, Abbekerk, Onderdijk, Middenmeer, Slootdorp, Wieringerwerf, Kreileroord, Berkhout, Avenhorn, de Goorn, Spierdijk, Bobeldijk, Obdam, Scharwoude en Zuidermeer.